Soorten erfdienstbaarheden

Erfdienstbaarheden zijn juridische rechten die de eigenaar van het ene stuk grond (het heersend erf) heeft ten aanzien van het beruik van het perceel van een ander (het dienend erf) voor specifieke doeleinden. Deze rechten kunnen van groot belang zijn bij het gebruik en de ontwikkeling van onroerend goed. In deze blog bespreken we de verschillende soorten erfdienstbaarheden en hoe ze van invloed kunnen zijn op eigendommen en eigenaren.

1. Erfdienstbaarheden van Overpad:
De meest voorkomende vorm van erfdienstbaarheid is die van overpad. Dit houdt in dat de eigenaar van het dienende erf toestemming geeft aan de eigenaar van het heersende erf om over zijn land te gaan om toegang te krijgen tot hun perceel. Dit kan nodig zijn als er geen andere toegangsmogelijkheid is.

2. Erfdienstbaarheden van Licht en Uitzicht:
Deze erfdienstbaarheid geeft het heersende erf het recht om licht en uitzicht te behouden over het dienende erf. Het dienende erf mag dan geen structuren bouwen die het licht en het uitzicht van het heersende erf belemmeren.

3. Erfdienstbaarheden van Afwatering:
Deze erfdienstbaarheid staat het heersende erf toe om water af te voeren via het dienende erf, zoals via afvoerbuizen of beken. Dit zorgt ervoor dat het heersende erf geen last heeft van wateroverlast.

4. Erfdienstbaarheden van Leidingen en Kabels:
Deze erfdienstbaarheid geeft het recht aan bijvoorbeeld nutsbedrijven of telecommunicatiebedrijven om leidingen, kabels en andere infrastructuren aan te leggen en te onderhouden op het dienende erf, bijvoorbeeld om diensten te kunnen leveren aan het heersende erf.

5. Erfdienstbaarheden van Ondersteuning:
Deze erfdienstbaarheid staat het heersende erf toe om te vertrouwen op structuren die zich op het dienende erf bevinden voor ondersteuning, zoals een gedeelde muur tussen aangrenzende gebouwen.

6. Erfdienstbaarheden van Gemene Muren:
Deze erfdienstbaarheid komt voor bij aangrenzende gebouwen en geeft eigenaren het recht om de muur die beide gebouwen scheidt te gebruiken en te onderhouden, inclusief het recht om onderhoudskosten te delen.

7. Erfdienstbaarheden van Weg:
Dit type erfdienstbaarheid staat het heersende erf toe om een weg aan te leggen over het dienende erf om toegang te krijgen tot de openbare weg.

8. Erfdienstbaarheden van Afstand:
Deze erfdienstbaarheid houdt in dat de eigenaar van het dienende erf zich verbindt om een bepaalde afstand te houden van de grens met het heersende erf, bijvoorbeeld bij het bouwen van structuren.

Conclusie
Erfdienstbaarheden spelen een cruciale rol in het reguleren van het gebruik van onroerend goed en het garanderen van rechten tussen aangrenzende eigendommen. Het is van vitaal belang om de erfdienstbaarheden die van toepassing zijn op een eigendom te begrijpen bij het kopen, verkopen of ontwikkelen van onroerend goed. Als eigenaar is het raadzaam om alle relevante documenten grondig te laten onderzoeken om zodoende op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en beperkingen van een perceel.

Previous
Previous

Aansprakelijkheid bij bouwtijdoverschrijding

Next
Next

Recentelijke ontwikkelingen in het Huurrecht: Een Overzicht